注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

secre&sense

...鬼&.

 
 
 

日志

 
 
关于我

我的文字会说话...我的键盘会说话....

网易考拉推荐

社会  

2013-02-10 12:00:35|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

         前晚去老友屋企同和,系屋企附近食烧烤。本黎食系重点,点知老友带上距噶老友,可惜我唔识。好彩距唔单单好倾,直头系好吹得。听距吹水,感觉还是有D意思。整晚都听距讲“社会”,搞到我同我老友都好认真边吃边听,就系差D后悔无带上纸与笔来做笔记。如果唔系我地环境系烧烤档,我或许以为自己睇紧距系度好似GF甘播新闻。

         社会,呢个系咩社会呢?你有你讲,距有距讲……

         我有几个小学同学都因为细时做佐D反社会的事,俾A SIR拉佐去坐柑。前几年个个都出佐黎,好彩系个个都生性佐好多,结婚生仔稳食都好好。前一排小学同学结婚大家见翻后,十几年无见大家都好难认得出边个系边个,所以大家讲开又开都系以前的“春天故事”。

關於小學時的春天故事,我無乜印象,彼此都十五年無見。好多同學叫乜姓乜都唔記得晒啦!大家坐住吹吹水,吹來吹去都離唔開幾個話題,你系邊行?距結婚未?邊個宜家混得好~邊個又掛佐~。所以好多時候我都無乜點參加呢D聚會,因為有D無聊。但系呢次十五周年,點都要去下,如果唔去同學可能以為系已經掛佐。聚會我發覺,你平時同邊幾個玩埋一齊噶,你聚會果日都會一齊。

           大家對於“社會”理解或者體會可能都有所唔同,或者同大家唔同的職業都有關系。例如,政府人員、經商人員會覺得呢個“社會”有幾黑暗,勾心斗角彼此系樂與不疲,但系我一直都系認為好心人永遠比壞人多,就如彈琴白鍵永遠比黑鍵多。關於學校情況如何,大環境唔同啦~就我自己來講,學校點講都相對比較“純潔”,可能有D朋友唔贊同,but我自己覺還okay!出來無論小學,中學,大學還是剛識D朋友都覺得我有幾偉大,因為我從事噶職業比較唔同!因為我系老師,重緊要我系一個特殊學校噶老師,但系我想講邊個邊有甘偉大呢?都系穩食姐,大家職業唔同所以大家角度唔同。講開又講開,從事教師都呢五年來,的確自己無選擇錯,或許真系穩唔多乜大富大貴,但至少系我自己鍾意職業。無論你做邊行業都好啦,一定要態度積極,低調做人高調做事,有實力一定掂。呢句說話我一直同D朋友講,人地就系覺得我好幼稚,因為呢個社會講關系~fuck!算罷啦~我系我!有D野離開原則,我就做唔到,例如,拍馬屁,擦鞋仔。

            份工雖然平時好忙,壓力都好大,但挑戰性好大自己的優越感成功感很滿足,所以宜家有句話,你幸福嗎?我想回答,我幸福,但唔夠幸福,因為我想要更加幸福。所以無論你是否幸福,還是系距,希望大家一齊努力!要知道邊個唔努力,就唔會有幸福!

社会 - 鬼.. - secresense

 

          一起努力~

  评论这张
 
阅读(42)| 评论(5)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017